Grootmoeders Appeltaart

Grootmoeders Appeltaart Recept

Niets verslaat de tijdloze smaak van een klassieke grootmoeders appeltaart. De geur van kaneel en verse appels die uit de oven komt, roept warme herinneringen op en brengt een gevoel van gezelligheid met zich mee. Hier delen we het recept voor de ultieme grootmoeders appeltaart, compleet met knapperige korst en sappige vulling.

 

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 6 grote appels (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold), geschild en in dunne plakjes
  • 75 g suiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 el citroensap
  • 2 el abrikozenjam

Optioneel:

  • Handjevol rozijnen
  • Handjevol gehakte walnoten
  • bolletje ijs met slagroom

Instructions:

1. Bereid het deeg:

  • Meng de bloem en het zout in een kom.
  • Voeg de koude boter toe en snijd deze met een mes door de bloem totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  • Voeg de suiker toe en meng goed.
  • Voeg het ei toe en kneed het deeg snel tot een bal.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 

3. Rol het deeg uit:

  • Bestuif het werkoppervlak met bloem en rol 2/3 van het deeg uit tot een cirkel die iets groter is dan de taartvorm.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg en snijd overtollig deeg af.  

4. Maak de vulling:

  • Meng de appelschijfjes met suiker, kaneel, citroensap en eventueel rozijnen en gehakte walnoten.

5. Vul de taart:

  • Verdeel de appelmix gelijkmatig over de taartbodem.

6. Rol het overige deeg uit:

  • Rol het overige deeg uit en snijd het in repen of gebruik cookie cutters om een leuk patroon te maken.

7. Bedek de taart:

  • Leg de deegstrips over de appels in een ruitvormig patroon.

8. Bakken:

  • Bak de appeltaart in ongeveer 45-50 minuten goudbruin en gaar.

9. Glazuur de taart:

  • Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de bovenkant van de warme taart ermee voor een mooie glans.

10. Serveren:

  • Laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer met een lepel verse slagroom of een bolletje vanille-ijs voor de perfecte traktatie.

Geniet van deze heerlijke grootmoeders appeltaart, doordrenkt met de liefde en traditie van generaties. Het zal niet lang duren voordat dit recept een ereplaats krijgt in jouw familiekeuken. Eet smakelijk!

 

Heb je interesse in andere recepten denk dan eens aan Pastizzi. Een heerlijk lekkernij uit Malta.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *